Nieuwsoverzicht

Boek presentatie Joy Moonen

maandag 09 december 2019
Boek presentatie Joy Moonen

Zaterdag 7 december voelden wij ons vereerd om aanwezig te mogen zijn bij de boekpresentatie van Joy Moonen- van der Stel in het prachtige cultureel centrum de Rozet te Arnhem. Na 6000 treden opgeklommen te zijn, komen we op de 5e verdieping aan waar de presentatie plaatsvindt. Hier worden we enthousiast ontvangen door een prachtige opgemaakte Joy. Die, net als iedere andere vrouw, met veel plezier de meegebrachte chocolade in ontvangst neemt.

We gaan zitten met een kop koffie en een cupcake met daarop de schattige illustratie van Joy als kind. Even uitblazen en luisteren naar de inleiding gegeven door Jenny Doest. Directeur en collega van Joy bij de Rozet. Ze vertelt hoe het gesteld is met het analfabetisme en het lezen in Nederland (triest en triester).

De presentatie begint met een interview met Joy. Hierin vertelt ze dat de boekenreeks ‘Hoi ik ben Joy’ bestaat uit 5 boekjes. Ieder boekje behandelt een probleem waar Joy zelf als kind tegenaan liep. 'Iedereen heeft baat bij het lezen van deze boekenreeks, er schuilt namelijk een les in voor alle lezers of je nu een anders werkend lijf hebt of niet. De boekjes zijn voor alle leeftijden.' Joy zegt, 'Als kinderen al vroeg kennis maken met verschillende doelgroepen dan wordt het ‘normaal’ en kan iedereen een passend plekje krijgen in de maatschappij. Zo drukken we onwetendheid al vroeg de kop in. Voor kinderen met een anders werkend lijf en hun ouders zal deze boekenreeks vol herkenning en tips staan.'
Tijdens de presentatie vertelt ze ook hoe ze liever over uitdagingen in het leven spreekt, dan over problemen. 'Mijn vader leerde mij al vroeg, dat als je iets wil, moet je het je lichaam vragen. Als het lukt is dat een kadootje. In plaats van gefrustreerd zijn wanneer dingen niet lukken, moet je dankbaar zijn voor wat wel lukt'. Haar vader zit zichtbaar trots (en terecht!) in de zaal mee te luisteren. Die positieve insteek heeft Joy dus zéker niet van vreemden.

Na het interview wordt de eerste serie boekjes uitgereikt aan de speciale gast; Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch. Een aardige man en hij speecht heel mooi: ‘Inclusiviteit is een mensenrecht, en de samenleving zoals die is moet toegankelijkheid waarborgen'. Een werkelijk prachtige gedachte, nu hopen dat we dit kunnen uitvoeren met elkaar in Nederland, waar we helaas nog steeds van de hokjes gedachte zijn. 

Na de presentatie is het tijd voor een drankje en kletsen we wat met andere aanwezigen, zoals bijvoorbeeld Tim Kroesbergen. Hij kent Joy al heel lang en hij speelt ook een rol in haar boekjes. Je ziet hem bijvoorbeeld ook terugkomen in één van de illustraties. We praten wat over hoe hij toegankelijkheid in Nederland ervaart en hoe hij nu woont en werkt.
Dan is het tijd afscheid te nemen van Joy met de belofte snel een keer samen een kop koffie te drinken. Joy wil nu vooral genieten van dit 1e succes, maar er zijn al veel nieuwe ideeën om binnen dit format ook andere thema’s bespreekbaar te maken. De belangrijkste boodschap zal telkens zijn ‘veroordeel mij niet’, ‘van onwetendheid-naar wijsheid’ en ‘herkenning’ Joy wil uiteindelijke van deze reeks niet alleen fysieke boeken uitbrengen, maar denkt ook na om deze 1e boekenreeks in een E-book versie met een doventolk en braille uit te brengen. Dit alles moet leiden tot meer inclusie! 

Renée van den Kerkhof van studio Neetje heeft overigens de prachtige illustraties gemaakt voor ‘Hoi, ik ben Joy!’
Foto's van die dag zijn op onze Facebookpagina Gwoonhandig te vinden. Bestel hier de serie 'Hoi ik ben Joy'