Nieuwsoverzicht

De onzichtbare beperking

maandag 18 mei 2020
De onzichtbare beperking

Het Sunflower Keycord - voor wanneer je het nodig hebt

The Hidden Disabilities Sunflower werd voor het eerst gelanceerd op het Londense Gatwick Airport in mei 2016. Het begint wereldwijd erkend te worden en is in het Verenigd Konkrijk overgenomen door alle grote luchthavens, vele supermarkten, treinstations, vrijetijdsvoorzieningen, en een toenemend aantal kleine en grote bedrijven en organisaties.In principe wordt het overal gebruikt waar mensen elkaar ontmoeten.


Hoe is het begonnen?

The Hidden Disabilities Sunflower is ontstaan ​​in 2016 toen London Gatwick Airport vroeg: "Hoe kunnen we erkennen dat een van onze passagiers een niet voor de hand liggende handicap heeft?". Het antwoord was om een ​​sleutelkoord te maken met een eenvoudig zonnebloemontwerp op een groene achtergrond. Het was bedoeld als een subtiel maar zichtbaar teken dat luchthavenpersoneel in staat stelt te erkennen dat de drager (of iemand met hen) mogelijk wat extra hulp, tijd of hulp nodig heeft bij het reizen door de luchthaven.


Waarom een ​​zonnebloem?

Leven met een onzichtbare beperking kan het dagelijkse leven voor veel mensen veeleisender maken, maar het kan voor anderen moeilijk zijn om de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd te herkennen, erkennen of begrijpen. De verborgen handicap zonnebloem suggereert geluk, positiviteit en kracht en is bedoeld om iedereen met een verborgen handicap te laten kiezen om subtiel zichtbaar te zijn wanneer dat nodig is. Het is een onherkenbaar erkende bloem en is sekseneutraal. Het ontwerp is een felgele zonnebloem die op een groene achtergrond is geplaatst zodat deze van een afstand goed zichtbaar is.

Het Sunflower keycord in Nederland.

In Augustus 2019 werd het Sunflower Keycord geïntroduceerd op de luchthaven Schiphol nadat het door Vliegen met autisme vanuit Engeland naar Nederland was gebracht. Nadat al het personeel op Schiphol was ingelicht wat het betekent als je een passagier met een Sunflower Keycord ziet werd het keycord ingevoerd. Al heel snel bleek het een enorm succes, zowel voor de drager van het koord maar ook voor personeel. De reacties van passagiers waren enorm positief. Ook werd het keycord steeds beter erkent en herkent door de bemanningen van luchtvaartmaatschappijen.


Welke toepassing komen eraan in Nederland

Gestimuleerd door het succes op Schiphol het het Vliegen met Autisme team besloten om de werkzaamheden niet alleen op het vliegen toe te spitsen. Op dit moment wordt er hard gewerkt om andere sectoren ook enthousiast te maken om het personeel in te lichten over het Sunflower keycord en de betekenis ervan. Op dit moment zijn we bezig met o.a. vervoersmaatschappijen waaronder de NS, supermarkten, grote winkelketens, hulpdiensten en andere openbare instanties.
Wil je een keycord of armband aanschaffen klik dan hier