Nieuwsoverzicht

De kracht van kleding

woensdag 10 juni 2020
De kracht van kleding

We hebben Mayke Bremmers van Dress Case gevraagd af en toe een blog te schrijven over de kracht van kleding.

'Toen ik in het voorjaar van 2020 Edith en Maartje sprak, vroegen ze mij om af en toe een blog te schrijven over de kracht van kleding. Een kans die ik natuurlijk niet voorbij wil laten gaan. Het is namelijk mijn missie om een bewustwordingsproces op gang te brengen over wat kleding met je kan doen, zodat kleding kan worden ingezet om je fijner te voelen. Bij mensen met en zonder een beperking. Mijn grootste inspiratiebron hierbij is mijn broer Sander. Hij is verstandelijk beperkt. Wanneer hij een stoere pet op heeft of een mooi overhemd aan, gaat hij stralen.

Wanneer je kleding draagt die bij je past, voel je je fijner. Je staat sterker in je schoenen en je sluit gemakkelijker aan op anderen. Dat is wat de kracht van kleding doet. Graag neem ik jullie mee in mijn ervaringen… Als je vanaf jongs af aan ervaart wat kleding met je doet, heb je daar je hele leven plezier van.

Via LinkedIn ben ik benaderd door een moeder. Ze was op zoek naar iemand die haar 18-jarige dochter kon helpen bij het vinden van de juiste kleding. Haar dochter heeft een auditieve en visuele beperking waardoor haar informatie over haar uiterlijk niet helemaal klopt. Doordat ze niet goed kan zien is het moeilijk om haar eigen identiteit neer te zetten. ‘Hoe zie ik er uit’ is daarom voor haar van essentieel belang. Daarnaast was ze zich niet bewust van wat het effect van haar kleding was op haar en haar omgeving. Haar moeder vroeg me haar te helpen. Een uitdaging die ik graag ben aangegaan. Een bijzonder traject waarbij ‘hoe voelt het’, ‘hoe zit het’ en ‘hoe staat het’ allemaal aan bod zijn gekomen. Hoe een kledingstuk voelt én hoe een kledingstuk zit zijn namelijk ook belangrijke voorwaarden om een kledingstuk daadwerkelijk te dragen.

Op basis van meerdere gesprekken en een moodboard dat het meisje gemaakt heeft, ben ik gaan winkelen voor haar. Ze mocht in mijn Dress Case kamer komen shoppen. Dit was voor haar net een snoepwinkel. Het fijne was dat er weinig prikkels waren die je in een winkel wel ervaart, dat de keuze gebaseerd is op datgene wat ze had aangegeven leuk te vinden en dat ze alle tijd had om te passen en te ervaren hoe een kledingstuk zit en voelt.

Ze kon aan de hand van de verschillende kledingstukken heel goed uitleggen waarom ze iets niet of wel graag draagt. Prachtig om te zien hoe het meisje steeds opener werd. Van zelfstandig op haar kamer een moodboard maken, tot duidelijk kunnen vertellen wat ze waarom mooi vond en het zich bewust worden van verschillende kledingmomenten. Uiteindelijk is het meisje met 2 setjes en een flinke dosis zelfvertrouwen naar huis gegaan. Eenmaal thuis heeft ze vol trots aan iedereen haar kleding laten zien. Verder overlegt ze met haar moeder wanneer ze bepaalde keuzes gemaakt heeft en loopt ze trots door het huis. Ze wordt zich al bewuster van wat ze wanneer aantrekt en ze zit zelf te kijken op internet naar kleding voor de zomer.

Uiteindelijk volgde een uitgebreid kledingplan, waarin stijl, materialen, pasvorm, maatvoering, kleur, kledingsoorten en kledingmomenten aan bod zijn gekomen. Op basis hiervan kan het meisje, met hier en daar wat hulp, zich verder ontwikkelen. En steeds meer zelf de kracht van kleding ervaren.

Een mooie bijkomstigheid is dat mijn begeleiding middels PGB ingezet mocht worden.