Nieuwsoverzicht

Gilat betekent vreugde

vrijdag 10 juli 2020
Gilat betekent vreugde

En die vreugde dat is precies wat stichting Gilat binnen de muren van het ziekenhuis wil brengen.

Wanneer je als kind vaak in het ziekenhuis moet verblijven is het belangrijk om ergens naar uit te kunnen kijken, even afgeleid zijn en te ervaren dat er ook nog andere dingen bestaan naast alle noodzakelijke behandelingen of operaties……namelijk een wereld van vrolijkheid, muziek en fantasie. Stichting Gilat wil zieke kinderen zien lachen en stralen. Dit verwezenlijken zij met hun interactieve voorstellingen in het Gilat Theater in verschillende ziekenhuizen.

Tijdens voorstellingen van het Gilat Theater maken kinderen van dichtbij kennis met de meest uiteenlopende soorten aan podiumkunsten. Niet alleen passief als toeschouwer, maar vooral ook juist interactief. Zij betrekken de kinderen altijd actief bij onze theatershows en geregeld zijn er ook workshops die de zieke kinderen kunnen volgen. Ieder kind kan op zijn eigen manier, en op zijn eigen niveau meedoen, in een ziekenhuisbed, of in een rolstoel. 

Wat het werk van Stichting Gilat uniek maakt, is dat zij het theater niet naar de ziekenhuiskamerbrengen, maar het zieke kind uit zijn of haar context halen en naar een heus theater te brengen. Weg uit de vaak steriele ziekenhuiskamer. Op die manier zijn de zieke kinderen er écht even uit. Alleen als het echt niet mogelijk is om een ziek kind naar het theater te laten komen,gaan de optredende artiesten op bezoek in de ziekenhuiskamer.

Met Corona kwamen alle voorstellingen stil te liggen, maar Stichting Gilat was niet voor 1 gat te vangen en begon daarom een youtube kanaal met online uitzendingen

Stichting Gilat is opgericht ter nagedachtenis van Gilat Eisenmann. Gilat spendeerde vele dagen van haar leven in het ziekenhuis vanwege haar meervoudige handicap en vond het niet prettig dat doktoren aan haar lichaam zaten. Zij bedacht zelf een popje te maken, zodat er via het popje gecommuniceerd kon worden. Het popje werd naast een manier om te communiceren met de medici ook écht haar troost-popje. Na haar overlijden zijn er veel van deze popjes nagemaakt, zodat alle patiëntjes dit lieve popje kunnen krijgen. Vandaar dat dit popje het symbool van stichting Gilat is geworden.

Je kan een Gilat popje doneren aan één van de aangesloten ziekenhuizen zodat er nog meer kindjes blij gemaakt kunnen worden. 

Stichting Gilat is afhankelijk van giften en donaties, help hen hun prachtige werk voort te zetten en wordt vriend van Gilat voor €50,- . Je krijgt dan als dank een Gilat popje, die je uiteraard ook weer mag doneren aan een kind in één van de ziekenhuizen.