Nieuwsoverzicht

Scheidingklets: nieuwste titel in Kletsserie Gezinnig

dinsdag 01 september 2020
Scheidingklets: nieuwste titel in Kletsserie Gezinnig

HULPMIDDEL VOOR KINDEREN VAN GESCHEIDEN OUDERS

Praten over de scheiding helpt kinderen om de situatie te verwerken. Maar in de dagelijkse praktijk is dit vaak erg ingewikkeld. Gezinnig lanceert Scheidingklets, een invulboek voor kinderen (6-12 jaar) van gescheiden ouders. Scheidingklets helpt om in gesprek te gaan en nodigt kinderen uit om hun gevoelens te uiten. Gebruik het boek vooral praktisch. Wat de beperking van je kind ook is, haal er die elementen uit die op het niveau van jou kind liggen.

Geïnteresseerden kunnen op vrijdag 11 september, de Dag van de scheiding, van 10.30 tot 11.30 uur het gratis webinar ‘Kind en scheiding’ volgen dat Gezinnig samen met kinderpsycholoog Tischa Neve verzorgt.
De impact van een scheiding
Jaarlijks maken meer dan 50.000 kinderen een echtscheiding van hun ouders mee. ‘Kinderen ondervinden niet per definitie schade van een scheiding, wél van een scheiding die met veel conflicten en strijd gepaard gaat.’, zegt kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve. ‘Helaas zijn er veel voorbeelden van scheidingen die zeer moeizaam verlopen. Onder meer doordat veel emoties in de weg staan. De vertrouwde basis van het kind wankelt, er kunnen loyaliteitsproblemen ontstaan (innerlijk conflict dat het kind moet kiezen tussen ouders), bij een nare scheiding zien we angsten, slechtere schoolprestaties, gedragsproblemen en gebrek aan zelfvertrouwen. Wat mij betreft hebben ouders maar één opdracht: alles doen wat helpend is voor het kind. Hartstikke moeilijk, maar het is je verantwoordelijkheid als ouder. Geef ruimte aan de emoties, vraag en luister.’

Lastige onderwerpen bespreekbaar maken
Gezinnig heeft Scheidingklets ontwikkeld in samenwerking met Buro Onderscheiden. Dit bureau biedt coaching aan kinderen en ouders en helpt om het ouderschap na de scheiding opnieuw vorm te geven. Vanuit hun praktijkervaring blijkt er behoefte aan hulp om verbinding te maken tussen kinderen en ouders in een scheidingssituatie. De oprichters van Buro Onderscheiden: ‘Tijdens coachinggesprekken horen we vaak: Mag ik dat dan wel vragen aan mijn kind? Ouders zijn soms te terughoudend om in gesprek te gaan met hun kind, uit angst om het kind te belasten. Andersom speelt dit probleem ook: kinderen durven niet alles te zeggen omdat ouders vaak kwetsbaar, boos of verdrietig zijn. Ouders kunnen hulp gebruiken om vragen te stellen. Kinderen moeten uitgenodigd worden om te praten.’

Kletsboek als hulpmiddel in de communicatie
Rianne van Essen, eigenaar van Gezinnig: ‘We weten van ouders en kindercoaches dat Slaapklets (invulboek voor het slapengaan) een waardevolle tool is om in gesprek te gaan met je kind. Daarom wilden we graag een soortgelijk boek maken met specifieke vragen en onderwerpen over de scheiding. Zorgverleners op het gebied van echtscheidingen onderschrijven het belang van communicatie. Door het uiten van gevoelens rondom de scheiding leert een kind om emoties onder woorden te brengen. Het helpt om de scheiding te verwerken. Als een kind het gevoel heeft dat er geluisterd wordt, ervaart het minder gevoelens van machteloosheid.’

Gratis webinar ‘Kind en scheiding’
Ter ere van de lancering van het boek Scheidingklets biedt Gezinnig een gratis webinar aan voor ouders en zorgverleners. Het webinar gaat over het belang van goede ondersteuning aan kinderen die met een echtscheiding te maken krijgen. Opvoedkundige Tischa Neve geeft talloze tips over hoe je kinderen kunt begeleiden. Het webinar vindt plaats op vrijdag 11 september (de landelijke Dag van de scheiding) van 10.30 tot 11.30 uur. Inhoud: de impact van een scheiding, het wennen aan de nieuwe situatie, omgaan met emoties en meer informatie over Scheidingklets. Deelname is gratis.
Aanmelden kan via deze link: https://groot-en-klein.webinargeek.com/kind-scheiding.

Inhoud Scheidingklets
Scheidingklets is een invulboek voor kinderen van 6 tot 12 jaar van wie de ouders uit elkaar zijn gegaan. Het helpt om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken en nodigt uit om gevoelens en behoeften te delen. Kind en ouder vullen het boek samen in: op een vaste dag in de week, bij een wisselmoment of gewoon als er behoefte aan is. Op elke linkerpagina kan het kind door middel van diverse vragen vertellen hoe het met hem of haar gaat. Op elke rechterpagina staan afwisselende opdrachten. Er komen zowel emotionele als praktische zaken aan bod:
Kies een vraag. Heb jij weleens met iemand heel fijn over de scheiding gesproken? Ben je weleens jaloers als je bij iemand bent van wie de ouders bij elkaar zijn? Zou je nog een keer aan papa of mama willen vragen: Waarom zijn jullie gescheiden?
Aan de slag. Wat wil je doen? Een feestdag plannen of een boze bui overwinnen. Jouw zorgen uitlaten of jezelf een kaartje sturen.
Eens of oneens. Ik vind het vervelend om te vertellen wat ik bij de andere ouder heb gegeten. Soms huil ik als ik in bed lig. Ik ben wijzer geworden door de scheiding.
Maak een lijstje. Met spullen die je niet meer heen-en-weer wilt slepen. Met dingen die kunnen troosten als je verdrietig bent. Met dingen waarover je wilt meebeslissen.
Schijt aan de scheiding. Even geen scheiding, maar een verkleedpartij, een liedjeslijst maken of een yogaoefening.

Scheidingklets is de nieuwste titel in de Kletscollectie. Auteur Michal Janssen schreef voor Gezinnig een uitgebreide reeks kletsboeken met verschillende thema’s en één gemene deler: ze stimuleren op speelse wijze het contact tussen ouder en kind. Er zijn in totaal meer dan 150.000 boeken uit de Kletsserie verkocht.