Nieuwsoverzicht

Voel je verbonden door de UP Foundation!

zaterdag 16 april 2022
Voel je verbonden door de UP Foundation!

Een vroege zaterdagochtend begin April en thuis heb ik alles geregeld zodat ik deze dag met de UP Foundation heerlijk in me op kan nemen. Onderweg zie ik in de weersomstandigheden de eerste symboliek van het leven al terugkomen. Het begint erg fris met bewolking, een zonnetje, korte lichte regen en soms zelfs forse hagelbuien. Ook is zelfs een regenboog te zien dat voor mij voor het kleine geluk symboliseert.

Met een klein uurtje rijden arriveer ik in het prachtige stuk bos – Utrechtse Heuvelrug – waar alweer het 13e Up Event mag plaats vinden. Handig is dat Better Meetings er vrolijke wegwijsbordjes voor de parkeerplekken en de ontmoetingsplek hebben neergezet.

Er is overal aandacht aan besteed; Roos en Mirthe zijn die dag de twee gastvrouwen van de UP Foundation. Zij zijn er voor wegwijsvragen en al het kleine comfort van de ca. 30 zorgouders die er ditmaal bij zijn. Een polaroidfoto met naam van alle deelnemers hangt op de aanwezigheidsborden bij binnenkomst. Een leuk UP detail, want alle beetjes helpen in het leggen van gelijkgestemde contacten die vaak beperkt zijn voor een zorgouder. Na binnenkomst kan ieder even ‘landen’ en wennen met een drankje en wat lekkers. Op deze dag is er goed nagedacht over het creëren van balans. En balans is wat bij ons soort ouders ook in de veerkracht van alledag wordt geëist.

Bij de opening van de dag worden we verwelkomd. Er is een korte uitleg over wie Up is en wat het dagprogramma zal zijn. Er wordt duidelijk gemaakt dat we allen één groep zijn, het een dag van ontspanning is waarin je momenten voor jezelf pakt en je met anderen de verbinding zoekt daar waar je wilt.

Het programma begint met een activiteit waarbij je kunt kiezen tussen mountainbiken of wandelen. Ik kies voor wandelen met een natuurcoach, met als thema stilte, want ik voel dat ik deze bewuste bezinning goed kan gebruiken. Tijdens de wandeling stelt de coach vragen en geeft aan dat we steeds een moment stil moeten staan bij wat de vraag met ons doet. Ik bemerk dat ik de geluiden van het bos als verwelkomend ontvang en de tijd van rust in mezelf als een oplading ervaar. Ook tijdens deze wandeling komen allerlei weersomstandigheden voorbij die bij een ieder in de groep iets in beweging brengt. De wandeling verloopt rustig en soepel, halverwege stoppen we voor een kruispunt. Op dit stuk loopt precies een pittige slingerbocht van het mountainbike parcours van de groep. We zien ze voorbij suizen en groeten en juichen ze toe. Een leuke spontane interactie van de opgesplitste groep die elkaar ontmoet.

Eenmaal terug bij de ontmoetingsplek kan een ieder zichzelf opwarmen en omkleden. Na deze actieve workshops merk ik wel het duidelijke verschil tussen de deelnemers in effect ervan. De groep van de wilde fietstocht is veel actiever én hyper-vol energie en luider aanwezig. De groep van de wandeling is meer in zichzelf gekeerd, gegronder en zachter-rustiger in hun uitingen.
Het is tijd voor het Rondje UP, een interactie uur, waarbij iedereen de gelegenheid krijgt om wat te delen. Hierin vindt meteen plaats; leren van elkaar/ verbinden met elkaar/ inspireren tot elkaar. Na deze inspirerende bijeenkomst, krijgen we op zolder een heerlijke gezond lopend buffet aangeboden.

Tijdens deze dag wordt ook uitgelegd waar het gekozen symbool van de UP Foundation, de regenboog, vandaan komt. Deze staat voor de variëteit aan mensen met verschillende gezinssamenstellingen, leeftijden van hun kinderen en types beperkingen. Zoals de verschillende kleuringen van ‘de regenboog’. In de regenboog is een reeks van kleuren waarin de rakingen, tezamen een boog van verbinding vormen. Dit geldt zeker ook voor wat er plaatsvindt aan de rakingen van persoonlijke transformatie, in de verhalen die alle zorgouders hier met elkaar delen. Tijdens de uitgebreide en goed verzorgde lunch, komt de gehele groep ook écht nader tot elkaar. Mijn lijf vult zich met warmte.

Na de lunch begint een mindfulness workshop om je innerlijke mens meer te vullen met bewustwording. Het gaat in het bijzonder over de bewustwording van de vaak chronische stress in het ouderschap. Al het menselijke komt hierin aan bod van verdriet en woede tot aan lachen en dankbaarheid. Lichaamsuitingen, gedachtes, emoties, actie-handelingen en tweemaal een gezamenlijke mediatievorm van een bewuste ademhaling komen aan bod. In de afsluiting roept het vragen op waarin de kans is om terug met de ander te verbinden.

Om in deze toestand van meer bewustwording te blijven en de verbinding te blijven voelen, worden de UP Cards uitgedeeld. Aan de hand van 80 vragen kun je hiermee mooie gesprekken met anderen voeren. Uiteindelijk wordt de mindfulnessruimte langzaam leger en verzamelen we ons voor de afsluiting met borrelplankje & drankje.

Gedurende de gehele bijeenkomst worden alle ervaringen, kennis en daarbij de menselijke emoties wel ergens, één-op-één of in de bijeenkomsten van de gehele groep erkend. De setting met gelijk gestemden maakt dat je direct ook ruimte voelt om je te uiten, te delen en geïnspireerd te voelen. Dit is waar meer behoefte aan is, beamen ook de zorgouders die dit prachtige event vaker georganiseerd hebben. Daarnaast is op de informatietafel genoeg extra hulpmateriaal te vinden in de vorm van vele folders, boeken van instellingen, ondernemers, schrijvers, stichtingen en bedrijven.

In het dankwoord wordt namens de dames van de organisatie in een notendop verwoord wat ieder tezamen heeft mogen ervaren op dit UP foundation event. Er wordt een leuke goodiebag cadeau gegeven met daarin onder andere als presentje de quote-verjaardagskalender van onze eigen Stichting Gwoon Handig.

Een ieder, waaronder zeker ikzelf, verlaat deze mooie dag met een UP gevoel van blijdschap en dankbaarheid.