Nieuwsoverzicht

Wie luistert, die vindt.

dinsdag 11 oktober 2022
Wie luistert, die vindt.

“Een mens heeft twee oren en één mond om twee keer zoveel te luisteren dan te praten.” vertelde de Chinese filosoof Confucius. En gelijk heeft hij, vinden ze bij pendulum. Want hetzelfde geldt voor wie nieuwe hulpmiddelen op de zorgvloer wil brengen.

Mensen uit de zorg bevinden zich namelijk élke dag in de omgeving waar de makers, een verschil proberen te maken. Het zijn hun ervaringen, wensen en behoeften die de sleutel vormen tot ware innovaties met impact.

Logisch dus om binnen een innovatieproces eerst de ogen en oren de kost te geven. Aandachtig kijken, goed luisteren, juist analyseren, je voelsprieten openzetten. Daarna prototypes maken, testen, opnieuw feedback verzamelen, enzoverder. Tot je aan een juiste oplossing komt. Een oplossing met impact: meer blijdschap, meer positieve energie, meer beleving.

En toch wint de realiteit het nog te vaak van de logica: Nieuwe producten worden in de markt geduwd. Zonder onderzoek, zonder de nodige empathie, en zonder toegevoegde waarde. Het gevolg kan je al raden: deze nieuwe producten zorgen voor nieuwe frustraties, meer tijdverlies en meer werkdruk.

Maar daar passen ze bij pendulum dus vriendelijk voor. Het is hun doel om alleen betekenisvolle producten te ontwerpen. Die een meerwaarde bieden voor de gebruiker, zorgverlener én omgeving. Ze slagen erin aan specifieke vragen en behoeften te beantwoorden door de gebruiker centraal te zien in ieder project. We gaan als het ware een samenwerking aan met de gebruiker van het product.

Het idee van co-creatie trekken zij zelfs door tot in het productieproces. Pendulum werkt samen met verschillende lokale sociale werkplaatsen die de productie en de assemblage voor hun rekening nemen. Zo neemt ’t Veer in Menen de confectie van de Snoezle voor z’n rekening, assembleren de enthousiaste werkkrachten van Sowepo de Two- deurklink en slaan we voor de assemblage van de Snoezle de handen in elkaar met Westlandia.

Het resultaat van deze aanpak zijn innovatieve, mooi vormgegeven en gebruiksvriendelijke oplossingen. Producten die een fundamenteel probleem oplossen, met een langdurig en positief effect. Nooit quick fixes die op de lange termijn hun effect missen of pleisters op een open wonde. De zorgsector verdient niets minder.