Nieuwsoverzicht

Gwoon gevoelens of gwoon grip op gevoelens

maandag 05 december 2022
Gwoon gevoelens of gwoon grip op gevoelens

Vorig jaar op de Veine Dagen beurs ontmoette ik Jeanette, de bedenker en vormgever van Buts N Bofn. Haar missie: complexe thema’s in heldere beelden vertalen. Belangrijke thema’s voor Jeanette: bieden van structuur, inzicht in tijd, versterken van sociale vaardigheden en zelfstandig functioneren.

De kleurrijke houten ‘figuurtjes’ trokken mijn aandacht en zo raakte ik met Jeanette aan de praat. Inmiddels heb ik mijzelf in haar product(en) mogen verdiepen en mocht ik zelfs een set lenen om te kijken of ik het bij mijn dochter kon inzetten. En wat is er nu leuker om jullie hierin mee te kunnen nemen door het schrijven van dit artikel. We trappen af met het toelichten van de methode.

Buts N Bofn, waar Buts staat voor een deukje oplopen, een vervelende ervaring of negatieve gedachten en gevoelens. Bofn staat voor boffen dat je als mens unieke en mooie kwaliteiten hebt, fijne gevoelens en gedachten.

De methode
De methode Buts N Bofn helpt om meer controle te krijgen over je gedachten en gevoelens, het leert je om je eigen kwaliteiten te zien en deze in te zetten, zodat kinderen en volwassenen zich zekerder voelen en met meer vertrouwen in het leven staan.

Met de houten figuren van Buts N Bofn maak je gevoelens zichtbaar en bespreekbaar, dat geeft inzicht en stimuleert het in gang zetten van verandering (doorbreken van bestaande patronen).

Kinderen/volwassenen kunnen met en zonder ondersteuning van een zorgprofessional hun gevoelens uiten zonder hier direct woorden aan te hoeven geven. Met houten blokken worden persoontjes opgebouwd met gekleurde lijf- en hoofdblokjes. Door deze kleuren te koppelen aan een gevoel of emotie ontstaat een kleur- en beeldtaal.

Kernelementen van de methode: visualisatie, non-verbaal, prikkeling van verschillende zintuigen, emoties associëren met kleur, (h)erkennen van gevoelens, reguleren van emoties, wat gebeurt er in mijn lijf, wat gebeurt er in mijn hoofd, oorzaak/ gevolg.

Kortom, vindt je het lastig om de hulpvraag bij je kind of bij jezelf helder te krijgen? Is het moeilijk om door te dringen tot de kern van het probleem? Denk dan zeker eens aan het inzetten van de gekleurde blokken van Buts N Bofn.

Benieuwd geworden? Schrijf je dan via de site ook eens in voor een webinar.
Tijdens het webinar ‘gevoelens zichtbaar en bespreekbaar’ maak je kennis met Buts en Bofn. Je ziet en ervaart hoe visuele materialen ondersteunen bij het praten over gevoelens. En hoe deze methodiek een snelle ingang geeft tot gesprek. In het tweede deel is er alle ruimte voor praktijkvoorbeelden en vragen van deelnemers. Ben je al in het bezit van het materiaal, dan kun je na dit webinar direct aan de slag. Deelname aan het webinar kost € 14,95.
Als je na het bekijken van het webinar besluit tot aanschaf van het materiaal over te gaan krijg je een korting van € 9,95 op het materiaal (m.u.v. de aanvullingsset t.w.v. € 14,95)

Leuk weetje: Jeanette heeft zelfs met de unieke methode Buts N Bofn op 22-09-2022 de William Schrikker Initiatief prijs gewonnen.

Ik ben Boukje, 37 jaar en woon sinds 2007 in Alphen (NB) samen met mijn man, zoon (11) en twee dochters (10 en 8). Al heel wat jaren werkzaam in de zorg (jaar of 18). En sinds de komst van onze dochter die een verstandelijke beperking heeft ook een soort tijger, die zich bezighoudt met (on)recht in de zorg.