Nieuwsoverzicht

Geef kleur aan gevoel met Buts en Bofn

donderdag 09 februari 2023
Geef kleur aan gevoel met Buts en Bofn

Met het schrijven van haar eerste artikel heeft Boukje van Dongen jullie kennis laten maken met de methodiek van Buts en Bofn. De missie van ontwikkelaarster Jeanette van Tricht: complexe thema’s in heldere beelden vertalen. Belangrijke onderwerpen hierbij zijn: bieden van structuur, inzicht in tijd, versterken van sociale vaardigheden en zelfstandig functioneren.

'Jeanette was zo vrij om aan mij een set van haar kleurrijke houten ‘poppetjes’ uit te lenen, zodat ik me kon verdiepen in haar methodiek. En (een leuke bijvangst) samen met mijn dochter mocht ontdekken wat deze methodiek haar en ons als gezin zou opleveren.

Zo ging ik na mijn vakantie (in september) met mijn dochter aan de slag. Nu weet ik dat al het nieuwe enorm spannend is voor haar en heb ik eerst bedacht hoe ik haar zou laten wennen aan het (spel)materiaal. Helpend hierbij voor mij is mijn eigen rol als hulpverlener, waardoor het mij gemakkelijk lukt om spannende dingen in kleine stapjes vertrouwd te maken voor haar (tip).

In eerste instantie heb ik ervoor gekozen om de zak met houten ‘poppetjes’ gesloten op de tafel te leggen. Mijn dochter had de ‘zak’ al snel ontdekt, geen enkel detail ontgaat haar immers. Zo werd de ‘zak’ diezelfde dag nog omgeschud. De eerste week was het vooral ontdekken van het materiaal, stapelen van de houten ‘poppetjes’. Waarbij ze tot de gekste creaties kwam en waarbij ik uiteraard mee mocht doen. Daarna hebben we samen de stap gemaakt om de 4 basis emoties (blij, boos, bang en verdrietig) te bouwen met de houten ‘poppetjes’ (zie foto).

Zo staat het poppetje met het blauwe hoofdje voor verdriet,
Het poppetje met het roze hoofdje voor boos ‘mijn hoofd is in de war’.
Het poppetje met het paarse hoofdje voor bang en
Het poppetje met het roze hoofdje en de handjes omhoog voor blij.
Vervolgens heb ik de stap gemaakt om samen met mijn dochter woordjes te geven aan de emoties en helder te krijgen waar ze dit voelt in haar lijf. Deze laatste stap was voor haar nog te moeilijk.

Vervolgstappen (kunnen) zijn inzichtelijk maken waar ze de emoties voelt. Door aan te wijzen op de houten ‘poppetjes’ of bij zichzelf aan te wijzen en het houten ‘poppetje’ te bouwen.
Wat heeft het mijn dochter en gezin voor nu opgeleverd? Als ze boos wordt zegt ze nu bijvoorbeeld ‘mijn hoofd is in de war’ en lukt het haar soms zelfstandig soms met hulp om de rust op te zoeken.
Een mooie eerste stap in het leren herkennen en reguleren van spanning. Waarbij het doel is dat ze begrijpt wat er in haar lijf gebeurd en ze zelf beter in staat is om daarna te handelen.
Gezien het niveau van onze dochter is dit voor nu het hoogst haalbare, maar daar zijn we al heel erg blij mee.

Nu zijn er ook andere beeldende methodieken zoals brainblocks en yucell die je kunt gebruiken om samen een taal te spreken. Het mooie aan het materiaal van Buts en Bofn: het is handzaam, met korte training te gebruiken (webinars zijn te volgen voor uitleg/ tips), concreet, laagdrempelig, door de vormgeving en het kleurgebruik aantrekkelijk voor de gebruiker(s) en te gebruiken bij jonge kinderen. De methodiek is krachtig in eenvoud.

De methodiek kent ook overeenkomsten met CGT (Cognitieve Gedrags Therapie), gevoelens uitvinden door gekleurde blokjes en persoontjes, vragen naar gedachten die aan kleur worden gekoppeld, bespreekbaar maken gedachte of gevoel positief omvormen.

Ik ben Boukje, 37 jaar en woon sinds 2007 in Alphen (NB) samen met mijn man, zoon (11) en twee dochters (10 en 8). Al heel wat jaren werkzaam in de zorg (jaar of 18). En sinds de komst van onze dochter die een verstandelijke beperking heeft ook een soort tijger, die zich bezighoudt met (on)recht in de zorg.