Nieuwsoverzicht

Snoezle voor iedereen

dinsdag 21 februari 2023
Snoezle voor iedereen

Het idee om de Snoezle van Pendulem een week uit te kunnen proberen, door een zorgverlener uit ons netwerk, ontstond op de Veine dagen. Steven de bedenker van Snoezle omarmde dit idee direct. Dus zijn wij gelijk opzoek gegaan naar een zorgverlener met een brede doelgroep, zodat Snoezle optimaal "getest" kon worden.

De Parel van Riel leek ons een goede plek. Zij ontvangen en begeleiden dagelijks gasten (kinderen, tieners en jongvolwassenen) met: een verstandelijke beperking, autisme, ADHD of een combinatie hiervan. Sinds enige tijd hebben zij een prachtige nieuwe lokatie geopend, waar zij gasten mogen ontvangen die afhankelijk zijn van een rolstoel. (Om de Snoezle voor deze groep te gebruiken heb je wel de stang nodig, dan kun je de Snoezle achterop de stoel zetten en kan de gast hetzelfde als de lopers ervaren.)

Een prachtige brede doelgroep om de Snoezle in te kunnen zetten.

We hebben Snoezle en De Parel van Riel met elkaar in contact gebracht. De Parel mocht hun wensen uitspreken over welk thema ze wilden uitproberen met de Snoezle (zee, bos, onderwater). Op de website www.pendulem.be konden ze verschillende audiofragmenten van deze thema's beluisteren om een goede keuze te maken voor hun gasten. Na dit besluit werd een afspraak voor levering snel gemaakt.

Het pakket werd geleverd in een keurige aantrekkelijke verpakking met een duidelijke instructie, waardoor het enthousiasme om het product te gaan gebruiken alleen maar groter werd.

Na een week zijn wij de ervaringen gaan bespreken en die waren vooral ontroerend, verrassend met hier en daar een kritische noot.

Een jongetje dat erg druk is en geen één activiteit lang vol kan houden door zijn bewegingsdrang werd geënthousiasmeerd door de begeleiding om Snoezle uit te proberen. Het effect was verbluffend. De aanwezigheid van tal van visuele en auditieve elementen fascineerden hem enorm en uitte zich in totale ontspanning.

Voor een wat minder actief kind, die vaak in haar eigen wereldje zit bleek Snoezle juist activerend te werken. Vol verwondering zat ze te kijken en te luisteren wat er allemaal om haar heen gebeurde. Haar alertheid was na het snoezelen nog enige tijd merkbaar.

Na afloop van een drukke activiteit vonden verschillende gasten het prettig om in de Snoezle even tot rust te kunnen komen. Hun opgebouwde spanning werd gereguleerd om vervolgens weer fris deel te nemen aan het volgende onderdeel van het programma. Een Snoezle-moment neutraliseert de overgangen waar veel van onze gasten moeite mee hebben.

Wat echt opvallend was is dat veel gasten met een autisme spectrum stoornis geruime tijd (minimaal 15 minuten) zich in de Snoezle konden vermaken. Buiten het decor en de lichten om hebben zij vooral de geluiden als prettig ervaren. De beweging van de lampjes en het volume kunnen overigens aan de zijkant van de module naar wens ingesteld worden. Dus licht sneller/langzamer laten gaan en geluid hard/zacht zetten.

Voor de begeleiders en de jongere kinderen was de vormgeving en kleur ook van belang.
Om Snoezle optimaal te kunnen ervaren is het volgens de Parel van Riel wel van belang om dit in een rustige kamer met gedimde lichten te doen. Dit heeft met het effect van het licht van de Snoezle te maken, de gasten werden erdoor aangetrokken.

Zij waren gestart in een hoekje van de woonkamer, maar hebben Snoezle al snel verhuisd naar een aparte rustige ruimte. Het is natuurlijk niet perse nodig, maar zo haal je er wel veel meer uit, aldus de Parel van Riel. Toch is het erg fijn dat je met Snoezle flexibel bent in waar je een (ont)prikkel moment aanbiedt en dus niet gebonden bent aan één ruimte. Zo kan je, als je met een personeelstekort kampt toch een Snoezle moment aanbieden terwijl je zicht houdt op al je gasten.

De Snoezle is eenvoudig, wel met een instructiefilmpje, op te vouwen en aan de kant te zetten. Hij neemt namelijk wel zo’n 2 à 3 vierkante meter in, wil je het goed doen.

Nieuwsgierig? Ga naar de website van Pendulem voor meer informatie over Snoezle!