Nieuwsoverzicht

Snoezle geïnspireerd door de zorg

vrijdag 31 maart 2023
Snoezle geïnspireerd door de zorg

Als industrieel ontwerper is Steven Dehollander, met zijn ontwerpbureau Pilipili, reeds 30 actief in België. De interesse in de zorgsector is ontstaan aan de eettafel thuis tijdens de gesprekken met zijn echtgenote Ariane. Ariane heeft reeds meer dan 30 jaar ervaring in de zorg als orthopedagoge. Momenteel werkt zij al 25 jaar in De Lovie in België, een tehuis voor EMB en EVMB cliënten. De Lovie huisvest meer dan 500 cliënten en stelt meer dan 700 mensen tewerk.

De verhalen van onrustige cliënten, personen met uitzonderlijke individuele behoeften en behoefte aan specifieke hulpmiddelen creëerde een trigger voor het ontwerpbureau Pilipili. Zo ontstond het initiatief om met 5 ontwerpers van het bedrijf de instelling te bezoeken/ Dankzij de goede voorbereiding van het zorgpersoneel en ergotherapeuten ter plaatste werd het een inspirerend bezoek. Heel wat problemen en uitdagingen werden aan het team gemeld, wat aanleiding gaf tot creatieve interacties tussen beide werelden.

Één van de opvallende observaties was de creatie van kleine time-out hoekjes in de leefgroepen. Bij diepere navraag kwam tot uiting dat vele bewoners behoefte hebben aan een rustmomentje tijdens de dag, even weg van de groep, in hun eigen leefwereld. Omdat De Lovie maar één snoezel kamer bezit en de dagdagelijkse planning het transport van de cliënten naar de kamer en terug niet altijd mogelijk maakt, creëerden verschillende leefgroepen zelf rustplekjes. Een klein kamertje werd dan geïmproviseerd ingericht met wat snoezelmateriaal om de bewoners wat rust te geven.

Met dit gegeven ging het Pilipili ontwerpteam aan de slag. Het doel was een opgewaardeerd rust plekje te creëren dat een meerwaarde kon bieden aan de behoeft van de cliënten : de eerste versie van Snoezle was geboren.

Dit eerste model werd gemaakt in bedrukt karton. Zodra het prototype klaar was kregen de ontwerpers toegang tot de instelling om hun creaties te laten uitproberen. Zo ontstond een vruchtbare samenwerking van verschillende feedback loops en try-outs.

Het karton bleek te donker, te zwaar en niet bestand aan water of vocht. Een volgens stap was dit idee te vertalen in textiel. Omwille van de gewenste mobiliteit en het praktisch kunnen opbergen werd het vouwtentje geboren.

Een tentje met een digitale opdruk is natuurlijk wat karig. Omdat het ontwerpteam zich ondertussen had ondergedompeld in de wereld van het snoezelen, werd besloten om voluit te gaan voor een mobiele multi-sensorische beleving, met licht, geluid en bedrukte beelden : Snoezle zoals die nu op de markt is.

Snoezle wil een mobiele oplossing kunnen bieden voor het snoezelen voor iedereen en overal. Snoezle is een nieuw object dat zijn plaats veroverd in de leefruimte. Vandaar dat de Snoezle ook graag gezien mag worden aan de buitenkant : het product brengt kleur en gezelligheid in de ruimte.

De verschillende thema’s versterken deze kleurbeelden nog verder. Onder Water brengt je in een wereld van de koraal vissen. Als een duiker snorkel je tussen de onderzeese kleuren pracht, begeleid door rustgevende onder water geluiden van o.a. walvissen en dolfijnen.

Het Bos creëert een gekende sfeer van het verloop van een dagje in de natuur : de zon komt op, de vogeltjes fluiten, de geluiden van het bos komen tot bij jou, er passeert een regenbui en na de regen komt zonneschijn.

Het thema Aan Zee illustreert het verblijf aan de Belgische kust. Meeuwen zwermen rond je heen, het ruisen van de zee en het gezellige geluid van spelende kinderen of een ijsjeskraam vullen de Snoezle met herkenbare geluiden en kleuren voor de eindgebruiker.

Met het thema De Ruimte brengt Snoezle de fascinerende wereld van het heelal. De kosmos met zijn ontelbare sterren en planeten, ingevuld met kosmische geluiden en ontspannende melodieën.

De Snoezle tentjes vinden langzamerhand hun plek in de zorg. Een enthousiaste gebruiker formuleerde dit onlangs nog zo :

“ De ervaring met de Snoezle is erg positief. Het is binnen Zozijn een populair product en wordt veel ingezet. Het wordt gebruikt bij EMB-kinderen op bed, boven de rolstoel, maar ook op de groepen met jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen en ASS. Het Snoezelen onder toezicht op de groep geeft zorg verlichting bij de medewerkers.
De kinderen worden minder belast met transfers naar de Snoezelruimte en kunnen nu op hun eigen plek een mooie ervaring op doen. Dit wordt als erg waardevol ervaren “.

Gerlinda van Beugen, Zorglab Zozijn

Voor meer informatie over Snoezle bezoek de website!