Nieuwsoverzicht

Buts en Bofn: een moeder met een missie

zaterdag 01 april 2023
Buts en Bofn: een moeder met een missie

In het vorige artikel heb ik jullie verteld over de ontwikkeling van nieuwe producten van Buts en Bofn. In deze nieuwsblog stel ik jullie voor aan Jeanette, oprichtster van Buts en Bofn. “Een realist met verbeeldingskracht die door creativiteit verandering tot stand weet te brengen”, zo omschrijven mensen haar.

Met passie creëert Jeanette educatief materiaal en beelden die aantrekkelijk zijn om naar te kijken, maar ook een functie hebben. Zo ondersteunen ze kinderen bij persoonlijke ontwikkeling en geven inzicht in de eigen mogelijkheden. Visuele ondersteuning met betekenis.
Inmiddels 30 jaar vormgever en moeder van een kind met autisme. Vormgeven met een betekenis is haar doel, waarin zij zichzelf steeds de vraag stelt ‘waarom maak ik iets’, ‘voor wie’ en ‘wat wil ik er mee bereiken’? In haar rol als moeder zag en ervaarde Jeanette dat het voor kinderen met autisme heel lastig is om duidelijk te maken wat ze denken of voelen. Spanningen stapelden zich vaak onzichtbaar op en uitten zich in onverwachte explosies. Waarbij zij zich regelmatig afvroeg waar dit gedrag vandaan kwam.

De zoektocht naar passend/ ondersteunend materiaal begon. Materiaal dat zich aan iedere situatie en gezinssamenstelling aan kan passen en meebeweegt met de groei en ontwikkeling. Liefst ook nog eenvoudig en snel in te zetten, was niet te vinden. Jeanette besluit daarom zelf passend/ ondersteunend materiaal te gaan ontwikkelen. Zij wil het materiaal dat zij gaat ontwikkelen breed inzetten (niet alleen binnen haar eigen gezin). Haar missie is ‘ik wil kinderen en gezinnen helpen in de communicatie’.

Nadat ze haar master NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) heeft afgerond start ze met de ontwikkeling van wat we nu kennen als Buts en Bofn. Ze gaat in eerste instantie in gesprek met professionals uit de praktijk, ze verdiept zich in wetenschappelijke bestaande kennis en start een nieuw creatief plan.

Inmiddels is de methodiek Buts en Bofn uitgegroeid tot een volwassen product met wetenschappelijk onderzochte meerwaarde. De kleurrijke houten blokjes waarmee je emotie-poppetjes opbouwt, worden met veel liefde ingezet door steeds meer coaches, begeleiders en professionals om kinderen en gezinnen te ondersteunen in de communicatie.

Jeanette is een voorbeeld van een moeder met een missie, wat heel mooi aansluit bij de visie en gedachte van waaruit het platform Gwoon handig is ontstaan.

Wil je meer weten en leren over Buts en Bofn , neem dan deel aan de workshop 'over gevoel gesproken' op 12 april in De Mooi Schuur in Udenhout, bij Tilbug. Tijdens de workshop maak je kennis met methodiek Buts en Bofn. Na een korte introductie ga je zelf aan de slag en ervaar je hoe de visuele materialen ondersteunen bij het praten over gevoelens. Daarnaast ontdek je veelzijdigheid van het materiaal. Er zijn ruim voldoende testsets aanwezig, je hoeft dus nog niet in het bezit te zijn van het materiaal.

Deelname aan de workshop kost € 49,95 incl BTW. Dit is incl. thee/koffie met koek en een setje Buts en Bofn inspiratiekaarten twv. €24,95 incl. BTW. De blokkensets zijn na afloop van de workshop met korting verkrijgbaar. Een workshop is voor o.a. coaches, IB-ers, psychologen, (ortho)pedagogen, ambulante- en andere begeleiders. De workshop vindt plaats op 12 April in De Mooi Schuur in Udenhout, bij Tilburg. Schrijf je hierin!

Ik ben Boukje, 37 jaar en woon sinds 2007 in Alphen (NB) samen met mijn man, zoon (11) en twee dochters (10 en 8). Al heel wat jaren werkzaam in de zorg (jaar of 18). En sinds de komst van onze dochter die een verstandelijke beperking heeft ook een soort tijger, die zich bezighoudt met (on)recht in de zorg.